•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Week End (1967)

Vikend (fran. Week End) je Francuska satira iz 1967. koju je režirao Jean-Luc Godard. Film nema prave radnje nego se sve vrti oko putovanja egoističnog i bogatog bračnog para autom po Francuskoj i njihovim susretima sa čudnim osobama. U filmu se daju naslutiti teme o propadanju buržoazije i moderne civlizacije čiji put ne vodi nigde.

Corinne priča svom suprugu Rolandu kako je imala aferu, ali njemu je to svejedno. Jednog dana mrzovoljni buržoazijski par odlazi da nasledi novac Corinneinog oca koji je na samrti. Njihov put se ubrzo pretvori u katastrofu; sa autom ogrebu tuđi automobil pa ih vlasnik vozila gađa puškom. Uz to upadnu u ogromnu gužvu, kolone, neljubazne ljude. Povedu nekog autostopera koji se zove Balsam i koji tvrdi da je božji sin i da će im ispuniti sve želje ako ga povedu do Londona, ali oni ga izbace pa im se pokvari auto. Tako Corinne i Roland nastave put pešice. Sretnu slavnu književnicu iz 19. veka Emily Bronte koja ih počne gnjaviti svojim recitacijama pa je Roland zapali. Takođe sretnu i Louisa de Saint-Justa, pijanistu/vozača kamiona koji ih povede. Ubrzo ubiju staricu koja je želela promeniti testament i naslede novac. Corinne se priključi grupi revolucionara koji ubiju Rolanda. Zanimljivo zvuči?

Poput većine Godardovih ranijih filmova, i “Vikend” je bio većinom hvaljen. Za neke je bio pametna metafilmska satira, dok je za druge dosadan i besmislen haos. Jeffrey M. Anderson je hvalio film: „Ono što izdvaja Godarda je njegova predanost kinematografiji. Za njega, film je razgovor između filmadžije i publike. Bez obzira koliko puno ideja stavi u film, on zna kako da ih natera da teku... Konačno, „Vikend“ ima neobičan smešak usmeren prema samom sebi, kao da Godard gleda iza kamere pa se smeje svojim vlastitim trikovima. I to je to što ga čini remek-delom“. Christopher Null je takođe pisao pohvale: „Mnogi će današnji filmofili pogledati ovaj film i reči: „Šta je ovo?!“ Ovaj film je apstraktna osuda potrošačkog društva, politike, i uglavnom svega o čovečanstvu... Ovo je vrsta filma koji bi se svideo Monty Pythonovcima... Godardove kritike i opservacije tadašnjeg modernog društva nisu ništa posebno – neki bi rekli da su mnogi Bunuelovi filmovi to napravili puno bolje – ali dajte čoveku pohvale što se naljutio na ljudsko stanje u stilu“, kao i Roger Ebert; „Godinom za godinom, Godard je ljuštio slojeve jezika kinematografije. Sada, u „Vikendu“, je stigao do samih kostiju. Ovo je njegov najbolji film, i njegov najinventivniji. Ovo je gotovo čisti film. Definitivno će ga mnogi mrziti. Ali publika uvek treba neko vreme da uhvati revolucionarne filmove“.

S druge strane, Jay Antani je otvoreno priznao da mu se film nije svideo: „Ovo je „Gospodar muva“ sa odraslima, i za Left bank intelektualce, prepun pretencioznih protesta i pod uticajem od previše kafe i cigareta... Tendenciozno zastareo ekspriment avangardne naracije kinematografije... Na kraju Godard provokator ne uspeva pretvoriti svoj nekoherentni materijal u išta što ima neke emotivne ili filozofske vrednosti. Kažem filozofske, ne političke, jer se politika ne uklapa dobro u formu naracije“.

Žanr:komedija, drama
Godina:1967
Reziser: Jean-Luc Godard
Scenario: Jean-Luc Godard
Uloge: Mireille Darc, Jean Yanne, Jean-Pierre Kalfon
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Comacico
Zemlja:France
Jezik:Francuski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...