•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

White Heat (1949)

Usijanje (eng. White Heat) je kriminalistički film Raoula Walsha iz 1949. s Jamesom Cagneyjem, Edmondom O'Brienom, Virginijom Mayo, Margaret Wycherly i Steveom Cochranom u glavnim ulogama. Smatra se jednim od najboljih gangsterskih filmova i klasikom film noira.

Cody Jarrett (Cagney) je okrutni, poremećeni kriminalac odgovoran za dve krvave pljačke. Privržen je svojoj jednako zloj majci, 'Mami' Jarrett (Wycherly). Nakon što dobija jedan od svojih napada glavobolje, ona mu daje piće, sa zdravicom "Na vrh sveta". Kako je policija stegla obruč oko njega, on priznaje jedan manji zločin pa je osuđen na tri godine zatvora.

'Big Ed' Somers (Cochran), Codyjeva ambiciozna desna ruka, ima planove u vezi Codyjeve bande i njegove neverne žene Verne (Mayo), pa unajmljuje prevaranta, Roya Parkera (Paul Guilfoyle) da ga ubije. U zatvoru, Parker dogovara da teška mašina padne na Jarretta, ali ga njegov cimer Vic (O'Brien) gurne i sačuva mu život. Posećuje ga Mama i kaže mu da će ona lično srediti 'Big Eda'. Na to je Cody pokušava odgovoriti, ali ne uspeva. Počinje se brinuti i planira beg. Na dan bega, saznaje da je ona mrtva (s leđa ju je ubila Verna kad se suprotstavila Big Edu, ali to nije došlo do Codyja), nakon čega ga hvata napad usred kantine.

Kad je Cody pobegao, uzima Vica i Roya sa sobom, prisiljavajući Roya da uđe u cisternu kojom beže. Kasnije, nakon što Roy prigovori "Zagušljivo je, trebam vazduha", Cody mu odgovara "Zagušljivo, ha? Daću ti ja malo vazduha." i "napravi" malo rupa pucajući svojim pištoljem po cisterni.

Konačno napolju, Cody pozove Vica da se pridruži bandi u znak zahvalnosti. Nakon što je otpremio Big Eda na drugi svet, počinje planirati novu pljačku. Banda planira da pljačka plate hemijskog preduzeća, ali ih policija okružuje jer ih je Vic otkucao, koji je zapravo federalni doušnik na tajnom zadatku. Cody se merdevinama popne na vrh gigantskog rezervoara. Nakon što ga pogađa policijski snajperista, počinje pucati po rezervoaru, vičući "Uspeo sam, mama! Na vrhu sam sveta!" pre spektakularne eksplozije.

Lik Codyja Jarretta utemeljen je na njujorškom ubici Francisu Crowleyju, koji se u proleće 1931. sukobio s policijom u 19. godini. Kad su ga pogubili, 21. januara 1932., zadnje reči su mu bile: "Recite mami da je volim."

Žanr:akcija, krimi, crno-beli
Godina:1949
Reziser:Raoul Walsh
Scenario: Ivan Goff
Uloge:James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O'Brien
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:114 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu