•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Wonder Woman 1984 može da učini najkontroverzniji izbor Man of Steel-a ispravnim

Wonder Woman 1984 izgleda ponovo stvara klasičnu scenu iz stripa - a to bi takođe moglo da obrne i kontroverzni zaplet iz Man of Steel.

Wonder Woman 1984 može da preinači najsporniji izbor Man of Steel - i učini ga daleko efikasnije. Pandemija koronavirusa izazvala je haos u Hollywood-u, a većina - ako ne i svi - filmovi su odgurnuti unazad. Sa toliko neizvesnosti, uvek je nešto prolazilo kroz one atelјee koji to nisu želeli. Za Warner Bros., to je Wonder Woman 1984 mlađa novela.

Istina je da su novele obično prilagođene na nacrtima scenarija, što znači da se dijalog verovatno neće savršeno slagati; Štaviše, ovo je namenjeno deci, i kao takvo nema dubinu karakterizacije koju bi publika očekivala od celog filma. Ali zaplet savršeno odgovara duhovitim trejlerima Wonder Woman 1984, što znači da može da se očekuje da tačno predstavlјa priču. U znatiželјnom zaokretu, mlada novela Wonder Woman 1984 završava se malo pre trećeg čina, jer će se Diana suprotstaviti Maxwell Lord-u sa sudbinom sveta na liniji. To je, naravno, dovelo do intenzivnih nagađanja o tome kako će se odigrati treći čin.

Pod pretpostavkom da je junior novelacija zaista tačna, kraj Wonder Woman 1984. vidi kako se Diana suočila s Maxwell Lord-om na visini njegove moći. Uspešno je ugrabio drevni mistični artifakt zvan Dreamstone, koji ispunjava bilo koju želјu, mada sa zlim zaokretom; skovao ga je God of Lies. Ali Maxwell Lord je ostvario najbolјu želјu od svih; želeo je da i sam poseduje Dreamstone-ovu moć, u suštini da postane lјudski Dreamstone. Lord je nadareni čovek i uveren je u njegovu sposobnost manipulacije drugima da žele ono što on želi. Na žalost, prokletstvo ove ispunjene želјe čini se da je Maxwell Lord prisilio da koristi njegovu tek stečenu moć, a stvari eskaliraju van kontrole. Maxwell Lord je u Beloj kući, priprema se da njegovu sliku pošalјe celom svetu i pozove sve koji vide njegovo lice na njihovom TV ekranu da daju želјu. I svet je već na ivici nuklearnog rata.

Wonder Woman bi mogla da pobedi Maxwell Lord-a... Uz ogledalo efekat Man of Steel 2

Možda će biti samo jedan način da Wonder Woman spasi svet - ubijanjem Maxwell Lord-a. Diana je upoznatija sa mističnim predmetima poput Dreamstonea nego bilo ko drugi na Zemlјi, i ona je uverena da može da razbije njegovu moć uništavajući ga; poništavajući svaku želјu koja mu je ispunjena i sve iskrivlјene kletve povezane sa njima. Ona je potpuno nesvesna da je moć Dreamston-a preneta na Maxwell Lord-a, što znači da će verovatno jedini izbor biti da ga ubije. Ovo bi rekreiralo scenu uzetu direktno iz stripa, gde je Wonder Woman shvatila da postoji samo jedan način da pobedi Maxwell Lord-a i slomila mu je vrat. Ubistvo je bilo televizijski gledano, gledao ga je ceo svet. Ovo je u stvari najpoznatiji trenutak Wonder Woman/Maxwell Lord, pa bi bilo teško da je iznenađenje kad bi se rekreirao na DCEU.

Zanimlјivo je da ako Wonder Woman zaista slomi vrat Maxwell Lord-a - kao u stripovima - onda će to prirodno pozvati poređenja na raniji film. Diana će biti drugi glavni superheroj koji će slomiti vrat zlikovcu u istoriji DCEU-a, a Superman će ubiti generala Zod-a u Man of Steel. To se pokazalo fenomenalno kontroverznom odlukom, sa bazom fanova podelјenih oko toga da li bi Superman ikada trebao da ubije ili ne. Pisac David S. Goyer odbranio je Zod-ovu smrt u terminima priče, insistirajući na tome da je Superman Man of Steel preveliki početnik da bi mogao da smisli druge alternative.

"On nije bio Superman kako mi mislimo o njemu u DC Comics... ili čak u svetu koji je zamislio da Superman postoji. Prvi put je leteo samo nekoliko dana pre toga. Nikada se nije ni s kim borio a ko je ranije imao super moći. I tako će se suprotstaviti momku koji nije samo super-moći, već je od rođenja treniran da koristi one super-sile, koje postoje kao nadlјudska mašina za ubijanje, koja je izjavila: „Nikad neću stati dok ne uništim celo čovečanstvo". Ako izvučete Superman-a iz njega, koji je pravi način da se priča ta priča? Mislim da je pravi način da se priča ta priča ako uzmete ovog vanzemalјca koji kaže: ‘Možete da povratite vašu trku, ali morate da ubijete vašu usvojenu rasu,’moralna, užasna situacija u kojoj se treba nalazi je zapravo biti prisilјen da ubije, ne želeći, jedinu drugu osobu iz vaše rase. Sklonite Superman-a na stranu, mislim da je to pravi način da se priča ta priča".

Henry Cavill je sugerisao da je pravi problem to što publika nikada neće videti Zack Snyder-ov Man of Steel 2, koji bi istražio posledice ove odluke o ubistvu; tačnije emocionalnu cenu koju je Superman platio za lomljenje Zod-ovog vrata. Prema njegovom mišlјenju, ovo bi pružilo "čudesan razlog zašto Superman nikad ne ubija". Jer je to već jednom učinio i poželeo je da to više nikada ne učini. Deo ovog luka prenešen je u Batman V Superman: Dawn of Justice, ali nikada nije u potpunosti ostvaren.

Wonder Woman 2 može ovaj zaplet ispravno da uradi

Wonder Woman 1984 potencijalno ubistvo Maxwell Lord-a bi prirodno pozvalo poređenje sa Man of Steel, ali bilo bi nekih primetnih razlika. Wonder Woman je potpuno drugačija tačka njenog ličnog rasta prema Superman-u; ona je iskusan i ostvaren heroj, i delovala je u senci od Prvog svetskog rata. Dalјe, čin ubistva, dok je za Dijana-u nezanimlјiv, je onaj za koji je obučena; njeni lјudi su koristili oružje za smrtonosni napad protiv nemačkih vojnika u Wonder Woman, a Diana je obučena kao jedan od njihovih ratnika. Zaista, Diana-in početni cilј kad je napustila Themyscira bio je da ubije Ares-a, boga rata, tako da očigledno nema isti kod kao Superman.

Ali to ne znači da će joj ovo biti lako. Kao heroj, Wonder Woman je otelotvorenje nade i lјubavi, činjenica koja je vodila ponovo kući u vreme stripova iznova i iznova; u jednom luku svet je bio lišen svake lјubavi, i Diana je izgubila svaku motivaciju, a njene moći su se značajno smanjivale. Kao takva, jedna je stvar za Dianu da ukloni Boga rata iz svetske bede, ali druga je stvar da ubije smrtno lјudsko biće koje bi ona najradije otkupila. Što je još gore, ako se ovaj akt prenosi na televiziji onda će u potpunosti da promeni svetsku percepciju Wonder Woman. Ona je delovala u tajnosti decenijama, i prema juniorskoj novelizaciji postala je urbana legenda. Sada se iznenada otkriva da je ova urbana legenda zaista postojala, ali da je sposobna da slomi čovekov vrat - i spremna je da to učini. Malo čudo je što je Diana ponovo nestala u senci, sve dok nije bila prisilјena da izađe na svetlost u Batman V Superman: Dawn of Justice; bavila se posledicama njenog ubistva bukvalno decenijama.

Smrt Maxwella Lord-a bila bi Man Of Steel inverzija

Sve ovo znači da bi smrt Maxwell Lord-a bi videla u ogledalu Man of Steel, ali to bi učinilo tako savršeno dobro da je to inverzija. Zack Synider i David S. Goyer sa Man of Steel želeli su da predstave Superman-a kao novopečenog heroja koji je upravo iskoračio iz senke, ne znajući ko je on i za šta treba da se zalaže i posledično je grešio. Nastavljujući s tom pričom, značilo bi da bi Superman na te greške gledao kao na lekcije i menjao njegov pristup (smislivši pravilo o ne ubijanju).

Suprotno tome, Patty Jenkins-in Wonder Woman je iskusni junak koji se oduvek trudio da se zalaže za ideal, i primoran je da uradi nešto što bi joj se najvjerovatnije učinilo ponižavajućim. Odluke su iste, ali ne u smislu da su simetrične; radije u smislu da su obrnute. Ubila bi Maxwell Lord-a jer zna da mora, sve vreme znajući šta znači zaista ubiti. Iskreno, ako je dobro urađeno - i nema razloga da se sumnja u veštinu Patty Jenkins - Wonder Woman 1984 trebalo bi da bude mnogo efikasnija.

Postoji jedna poslednja stvar koja deluje u Jenkins-inu korist. Za razliku od Zack Snydera i David S. Goyer-a, verovatno će dobiti priliku da završi njenu priču. Gledaoci nikada neće videti Snyder-ovog i Goyer-ovog Man of Steel 2, i na taj način nikada nećemo dobiti osećaj nadoknade za Zod-ovu smrt. Suprotno tome, Patty Jenkins je očigledno odobrena da radi na Wonder Woman 3, sa osnovnom pričom koja je već gotova. Bar će za Dianu postojati kompletna priča; prilika da se istraži kako je smrt Maxwell Lord-a promenila i preobrazila, sve dok ponovo nije postala žena čuda koju svet voli.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....