•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Young Mr. Lincoln (1939)

Mladi g. Lincoln (engl. Young Mr. Lincoln) je biografska drama Johna Forda iz 1939. s Henryjem Fondom u ulozi američkog predsednika Abrahama Lincolna.

Priča prati mladog Lincolna, kada počinje da radi kao advokat u Springfieldu. Ubrzo postaje branilac u slučaju dvojice mladića optuženih za ubistvo, a jedini svedok je neko ko tvrdi da ih je video pod mesečinom.

Porodica koja putuje kroz New Salem svraća u Lincolnovu trgovinu po namirnice, a jedina vredna stvar koju imaju za razmenu je knjiga o pravu. Lincoln razgovara o svojim ambicijama sa mladom ženom, Ann Rutledge. Ona umire. On se seli u okolinu Springfielda, novog glavnog grada države, i otvara svoju kancelariju sa prijateljem. Sastaje se s mladom ženom koja dolazi iz Kentuckyja, koja nije baš rođena u kolibi, Mary Todd. 4. jula, na pikniku za Dan zahvalnosti, ubijen je čovek.

Lincoln zaustavlja razjarenu rulju koja je odlučila da linčuje ubicu, rekavši im kako mu stvarno trebaju ti klijenti za njegov prvi pravi slučaj...

- Henry Fonda isprva nije hteo ulogu, rekavši kako se ne oseća spremnim da igra tako veliku ličnost, ali se predomislio tokom probnog snimanja. Toliko su mu se svideli rezultati da je rekao u intervjuu kako je to bilo kao da je glumio Isusa.
- Film je bio debi još jednog velikog karakternog glumca, Warda Bonda.
- Priča filma temeljila se na ubistvu koje je se dogodilo u Springfieldu 1857. godine, a Lincoln je branio Williama "Duffa" Armstronga, koji je oslobođen optužbi za ubistvo.
- U kratkoj sceni Lincoln se sastaje sa vrlo mladim Johnom Wilkesom Boothom, svojim budućim ubicom.
- Ironično, film je poslužio kao inspiracija sovjetskom reiatelju i propagandistu, Sergeju Eisensteinu, za njegov film Ivan Grozni.
- Scenarist Lamar Trotti bio je nominovan za Oscara za najbolju priču.

Žanr:biografija, drama
Godina:1939
Reziser:John Ford
Scenario: Lamar Trotti
Uloge:Henry Fonda, Alice Brady, Marjorie Weaver
Uzrast:NR
Award:2 osvojena
Studio: Cosmopolitan Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...