•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Za "Srce Sarajeva" boriće se 53 filma

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 53 filma.

U četiri takmičarske selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 23 filma će zabeležiti svetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru. Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa – igrani film u program je uvrstila devet filmova, od kojih će četiri imati svetsku, jedan međunarodnu, a četiri filma regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorka Takmičarskog programa – dokumentarni film selektovala je 16 filmova: osam će u Sarajevu zabeležiti svetsku, jedan međunarodnu, pet regionalnu, a dva filma bh. premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorke Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova: šest će imati svetsku, a osam regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorka Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova, od kojih će pet imati svetsku, dva filma međunarodnu, a sedam regionalnu premijeru.

Ustanovljen 2003. godine, Takmičarski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju – rediteljki i reditelja, scenaristkinja i scenarista, producentkinja i producenata, glumica, glumaca i drugih filmskih autora i saradnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

U proteklih 16 godina u okviru Takmičarskog programa, Sarajevo Film Festival prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma. Program je ugostio na hiljade filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. Zajedno sa programom U fokusu, programom Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days i BH filmskim programom, Takmičarski program predstavlja najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

Danas kada Sarajevo Film Festival slavi 25 godina postojanja, Takmičarski program je stasao u najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija, mesto za otkrivanje novih filmskih talenata i za reafirmaciju već priznatih regionanih filmskih stvaralaca.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. avgusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu