•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zack Snyder's Justice League (2021)

Putovanje ka Zack Snyder's Justice League godinama je nastajalo. Fanovi su se okupili za #ReleasetheSnyderCut nakon debija Joss Whedon-ove bioskopske verzije filma iz 2017. godine, koja je prerađena nakon što je Snyder napustio film zbog porodične tragedije. Nekada mitologizovani film konačno je završen, sa Snyder-ovom vizijom onoga što bi sada bilo objavljeno. Sa dužinom od četiri sata, film može da bude težak za sedenje dok polako napreduje prema kraju, pokušavajući da ispriča više pojedinačnih priča ispred superheroja - uklјučujući Batman-a (Ben Affleck), Superman-a (Henry Cavill) i Wonder Woman (Gal Gadot) - okupljajući se za konačni obračun protiv zlikovaca koji bi da okončaju svet. Većina teškog rada je prvenstveno jerje Justice League izdeljen, njegove scene se ne prebacuju dobro između jedne priče i sledeće. Mnogo je bogatih priča u filmu, kada se film fokusira na pojedinačne likove, a najbolјu priču ima Cyborg, ako se tako gleda na film. Ali, iako postoje pojedinačno zanimlјivi, sadržajni karakterni likovi i daleko je superiorniji od filma iz 2017. godine, Snyder's Justice League je, može se reći, izdeljena.

Nakon događaja u Batman v Superman: Dawn of Justice i Superman-ove smrti, Bruce Wayne/Batman (Affleck) započinje potragu za grupom supermoćnih pojedinaca koji će mu se pridružiti protiv nadolazećeg neprijatelјa. Nјegov cilј je da stvori tim koji bi mogao da preuzme sve pretnje sa kojima se Zemlјa suočava sada ili u budućnosti. Batman uspešno regrutuje Aquaman-a (Jason Momoa) i Barry Allen-a/The Flash (Ezra Miller), sa Wonder Woman (Gadot) koja radi na dovođenju Victor Stone-a/Cyborg-a (Ray Fisher) kroz međusobno razumevanje gubitaka i teškoća. Justice League osigurava interakciju sa svakim od ovih likova pojedinačno pre nego što ih konačno okupi kako bi sprečili Steppenwolf-a (Ciaran Hinds) da ujedini tri vanzemalјske matične kutije koje bi predstavlјale još veću pretnju Zemlјi. Ujedinjenje Justice League (mada se u filmu o njima nikad ne govori) efektivno donosi drugo doba heroja.

Cyborg-ova priča posebno se ističe, kao i Fisher. Dok je njegov lik stisnut, Victor Stone dobija kompletan lik superheroja koji je potresan, zamišlјen i emotivan. On je potpuno realizovan lik, više od većine ostalih. Publika će moći da vidi kako je postao Cyborg, kako se bori sa promenom i kako je to promenilo njegov život. Nјegov bes i frustracija su razumlјivi, nespremnost da se pridruži Justice League još više, a zategnuti odnosi koje ima sa ocem Silas Stone-om (Joe Morton) razotkrivaju se. Vic-u se daje neko vreme da istraži i osloni se na njegove emocije, tako da će, dok dođe da se pridruži timu ili se suoči sa posledicama toga što je Cyborg, biti zadovolјstvo gledati to. Whedon-ov film gotovo u potpunosti seče njegovu priču, ali Cyborgje srž Snyder’s Justice League na način koji je rezonantan i smislen. Fisher unosi toliko nijansi i osećaja u ulogu; i on i njegov lik zaslužuju solo film.

Film uklјučuje mnoštvo podzapleta i trenutaka - Lois Lane (Amy Adams) i Martha Kent (Diane Lane) tugujući zbog Superman-ove smrti; Aqvaman-ov bes prema majci zbog napuštanja njega i nevolјnost da zauzme njegovo mesto na prestolu Atlantide; Dolazak Marsovca Manhunter-a. Sve ove stvari su same po sebi intrigantne, s tim što su određene scene prvobitno trebale da postave aspekte Aquaman-ovih (i Flash-ovih) samostalnih izleta. Kolektivno, međutim, oni ne dodaju previše ukupnom zapletu Justice League. U slučaju Lois, ona nema puno posla sem žalosti zbog Clark-a, što može da postane vrlo frustrirajuće i šteta s obzirom na to koliko je važan film zbog kojeg će kasnije biti u klјučnoj sekvenci. Mnogo dodataka usporava film u celini, sprečavajući ga da dođe do završetka na mirniji način, mada se čini da se Snyder prepušta dugačkom putu da dođe do kraja.

Može da se razume zašto u ovom slučaju, posebno s obzirom na to da je ovo naizgled njegov poslednji DC film. Međutim, ovo na kraju utiče na tempo, film pokušava da doda toliko slojeva i linija priča, od kojih neke ne uspevaju da pronađu rezoluciju. To pretvara Justice League u naduvenu priču sa puno visećih niti koje ne funkcionišu uvek. Dodatni podzapleti su tu da prošire svet, ali montaža sigurno ne pomaže protoku. Jedna scena može da bude moćna na emocionalnom nivou, ali tranzicija se neće nadovezati na to, jer će film u potpunosti da promeni kurs u sledećoj sceni da bi se fokusirao na drugu tangentu priče. Često je mučno i moglo je da bude više vremena provedeno kad bi likovi ostali sa određenim osećanjima i postupcima. Ovo se posebno odnosi na Batman-a i Superman-a, koji imaju najmanje na emocionalnom nivou. Film je takođe mogao da ima koristi od toga što im je omogućio da se više povezuju kao tim pre početka akcije. Snyder takođe koristi puno usporenih trenutaka koji vizuelno izgledaju kul, ali postaju zamorni posle ko zna koji put.

Sigurno je da je Snyder’s Justice League sadržajno dosledna, dok Whedon-ova to nije bila, s tim da su podzaleti na kraju paralelni kako bi likovi na kraju stigli na istu stranicu. Uložen je napor da se ispriča kohezivna priča i ona u nekim aspektima funkcioniše. Wonder Woman i Amazonke imaju nekoliko sjajnih scena, a motivacije negativca su mnogo jasnije. Film sigurno koristi Snyder-ovu viziju na način da verzija Joss Whedon-a izgleda još nezgrapnije i frustrirajuće nego što je već bila. Superman-ovo uskrsnuće ima mnogo više smisla u kontekstu (iako je njegova uloga i dalјe minimalna), Cyborg dobija mnogo prošireniju priču, Batman pokušava da se iskupi iz Batman vs Superman, a nagomilavanje ka potencijalnoj borbi Darkseid-a je mnogo organskije (mada je Steppenwolf verovatno još uvek glavni antagonista). Akcijske sekvence su takođe mnogo bolјe kao i kinematografija, iako još uvek pomalo turobna, nije toliko jednoznačna kao Snyder-ovi drugi filmovi. Film i dalјe neće biti za sve. Ali, uprkos svemu, on ima blistavih trenutaka. Postoji jasan pravac Snyder's Justice League prema verziji filma iz 2017. godine, i samo zbog toga gledaoci mogu mnogo više da cene ovaj film.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2021
Reziser:Zack Snyder
Scenario:Jerry Siegel, Joe Shuster
Uloge:Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot
Uzrast:PG-13
Studio:Atlas Entertainment, DC Entertainment, DC Films
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/thesnydercut/
Jezik:engleski
Trajanje:242 minuta
Podeli:



Preporucujemo