•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Serija Večnost u tami (In the Dark) iznenadiće vas...
Braća Russo produciraju rimejk Herkulesa ali sa živim...
James Gunn nagoveštava da ćemo u Guardians 3 saznati...
John Wick 4 datum izlaska službeno je odložen do maja...
Bucky postaje Captain America, razmatrali su pisci Endgame-a
Razmatra se odlaganje dodela Oskara 2021.
Erin Brokovič nije želela da je Džulija Roberts glumi u...
Joachim Rønning Intervju - Maleficent: Mistress of Evil
Amerikanci su tokom karantina najviše gledali "Prijatelje"
20 zanimljivih činjenica o kultnoj seriji "Dosije X"
Novi film Kristofera Nolana će spasiti Holivud?
Umrli poznati glumac iz "Sumrak sage" i njegova devojka
Nakon deset godina braka razvode se Megan Foks i Brajan...
Jack Russellu Uggiju posthumno dodeljena Pseća palma
Popularna serija "Tajkun" dobija neočekivan obrt
Sledeće nedelje se nastavlja snimanje Avatara
5 to 7 (2014) (2014)
Preminula legenda komedije Fred Vilard
Najavljen nastavak "Mad Max: Fury Road", ali bez glavne...
Disney i Pixar odlažu još dva glavna animirana filma
Zavodnik iz serije "La Casa de Papel" u vezi sa devojkom iz...
Kako bi Green Ranger u Power Rangers 2 mogao da izgleda
Sara Džesika Parker: Od balerine do filmske zvezde i modne...
Dve nagrade za film "Asimetrija" u Severnoj Karolini
Besplatna Online premijera filma "Patrole" u subotu, 23....
Evo kako je Velimir Živojinović dobio kultni nadimak Bata
Filmski festival u Veneciji ipak će biti održan na jesen...
Trejler za novi film Russella Crowea 'Unhinged'
Lena Headey iz Game of Thrones-a otkriva koga bi...
Charlie Cox misli da će Marvel izabrati novog glumca za...