•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Uloge u kojima ste voleli Benedikta Kamberbača
Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz...
"Priče iz Drugog rata" Aleksandra Zografa
„BAZ SVETLOSNI“ I NAJNOVIJI TREJLER STIŽU PRED PUBLIKU...
ZVEZDE MARVELOVOG FILMA „DOKTOR STREJNDŽ U MULTIVERZUMU...
Nišville danas obeležava svetski Dan Džeza u Nišu i...
Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim“
Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u Bioskopu Balkan
ITALIJANSKA PRIČA O TRI PORODICE – FILM „TRI SPRATA“...
Najava specijalnog programa 15. Beldocs festivala: Žena...
Top 10 romantičnih filmova koje morate pogledati
BELDOCS - prodaja ulaznica od danas na svim lokacijama
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 5. do 11. maja
XR izlozba: Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u...
Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate...
„AVATAR: PUT VODE“ (AVATAR: THE WAY OF WATER) –...
Izabran novi Doktor Hu
Sutra počinje "Kustendorf"
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 5. do 11....
Nova izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena:...
17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA...
Otvorena izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat...
Porodični dan u Cineplexx Niš bioskopu u nedelju, 8. maja
Oskarovac Nikola Pjovani sa sekstetom premijerno u Beogradu
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 12. do 18....
„DOKTOR STREJNDŽ U MULTIVERZUMU LUDILA“ OD DANAS U...
Predstavljeni Srpski takmičarski program, Beldocs Industry...
Sutra počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 5. maja do 11. maja
Retrospektive filmova i Master Class predavanja Karpa...