•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlatni Globus

Nagrada Zlatni Globus je priznanje koje se dodeljuje od strane 93 člana Hollywood Foreign Press Association (HFPA) za majstorstvo na filmu i televiziji, kako u Americi, tako i širom sveta. Ceremonija se održava svake godine i jako je formalna a tu je i obavezna večera .

Prva dodela Zlatnog Globusa se dogodila januara 1944. Godine u studijima 20th Century Fox-a u Los Anđelesu. 69. dodela ovih nagrada, koja je slavila najbolje filmska i tv ostvarenja za 2011. je održana 15. Januara 2012. godine u hotelu Beverly Hilton Hotel na Beverly Hills-u u Kaliforniji, gde se dodela odigrava svake godine počevši od 1961. Godine.

Nakon prve dodele Zlatnog Globusa 1944. Godine u studijima 20th Century Fox-a, ceremonije dodele su se održavale na različitim lokacijama, uključujući i Beverly Hills Hotel, al ii Hollywood Roosevelt Hotel. 1950. Godine je Hollywood Foreign Press Association odlučila da uvede i specijalnu nagradu za doprinos industriji zabave. Producent i reditelj Cecil B. DeMille je bio prvi dobitnik ove nagrade i u njegovu cast je i zvanično ime ove nagrade postalo Cecil B. DeMille Award.

1963. godine je uveden concept Miss Golden Globe. U početnoj godini postojale su 2 nagrade: za film i televiziju. Te godine dobile sui h Eva Six, zbog filmova “Operation Bikini” i “Beach Party”, ali i Donna Douglas zbog ostvarenja “The Beverly Hillbillies”.

Prihodi su se povećavali, tako da je Hollywood Foreign Press Association mogla da donira milione dolara dobrotvornim događajima iz sveta zabave, al ii da osnuje stipendije i druge programe vezane za budućnost filmskih i televizijskih profesionalaca. Osnovana je i Young Artist Foundation 1978. Godine od strane člana Hollywood Foreign Press-a Maureen-a Dragone-a koji je želeo da se prepozna i nagradi ono što je odlično kod mladih holivudskih izvođača i to onih koji imaju manje od 18 godina, ali i da se dodele stipendije mladim umetnicima koji su fizički ili finansijski onesposobljeni.

Sama ceremonija dodele nagrada Zlatni Globus se prenosi u 167 zemalja širom sveta i generalno je rangirana kao 3. najgledanija dodela nagrada ikada i to je tako svake godine, nakon Oscar-a i dodele nagrada Grammy. Ricky Gervais je vodio 67. Dodelu Zlatnog Globusa 2010. godine, sama ceremonija dodele nagrada je bila jedan od 2 najvaznija holivudska događaja dodele nagrada, a drugi je tada bio Screen Actors Guild Awards. Svake godine različiti voditelj započinje prenos dodele Zlatnog Globusa. Gervais je ponovo bio voditelj dodele Zlatnog Globusa 2011. godine ali i na 69. dodeli 2012. godine, a te godine je zvanična pesma ceremonije bila napisana od strane YOSHIKI-ja, člana popularne rok grupe X Japan.

7. januara 2008. godine je objavljeno da zbog štrajka 2007-2008 godine udruženja američkih pisaca, 65. dodela Zlatnog Globusa neće biti prenošena na televiziji. Tako da je Hollywood Foreign Press Association kao udruženje bilo primorano da pronađe novi način emitovanja same ceremonije.

NBC je u početku imao ekskluzivno pravo prenosa ceremonije, ali je 11. januara predsednik HFPA Jorge Camara objavio da neće biti ograničenja vezano za medije. Kao rezultat svega toga, E!, CNN, TV Guide Network i KNBC – TV su prenosili 31-minutni događaj.

Kategorije u kojima se dodeljuje Zlatni Globus:

Iz sfere filma:

Najbolji film – drama

Najbolji film – mjuzikal ili komedija

Najbolji reditelj

Najbolji glumac u drami

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji

Najbolja glumica u drami

Najbolja glumica u mjuziklju ili komediji

Njabolji sporedni glumac

Najbolja sporedna glumica

Najbolji scenario

Najbolja originalna muzika iz filma

Najbolja originalna pesma

Najbolji film na stranom jeziku

Najbolji animirani film (nagrada se dodeljuje od 2006. godine)

Nagrada Cecil B. DeMille za životno delo u svetu filma

Nagrade Zlatni Globus iz sfere televizije se dodeljuju od 1956. godine:

Najbolja dramska serija

Najbolja komična serija

Najbolji glumac u dramskoj tv seriji

Najbolji glumac u komičnoj tv seriji

Najbolja glumica u dramskoj tv seriji

Najbolja glumica u komičnoj tv seriji

Najbolja mini serija ili film napravljen za televiziju

Najbolji glumac u mini seriji ili filmu napravljenim za televiziju

Najbolje glumica u mini tv seriji ili filmu napravljenom za televiziju

Najbolji sporedni glumac u seriji, mini seriji ili filmu napravljenom za televiziju

Najbolja glumica u seriji, mini seriji ili filmu napravljenom za televiziju

Inače, glumica Meryl Streep je osvojila, što se Zlatnog Globusa tiče, čak 8 nagrada, a Barbara Streisand – 9 nagrada, Jack Nicholson, Angela Lansbury i Alan Alda po 6 nagrada. Tu su i Rosalind Russell, Sophia Loren i Jessica Lange sa po 5 osvojenih nagrada. Samo je 4 glumaca osvojilo po 2 nagrade iste godine:

Sigourney Weaver (1989)

“Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey”

“Working Girl”

Joan Plowright (1993)

“Enchanted April”

“Stalin”

Helen Mirren (2007)

“The Queen”

“Elizabeth I”

Kate Winslet (2009)

“Revolutionary Road”

“The Reader”

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...