•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Šarmer' najbolji film 46. Festa

Nagrada za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 46. Festa pripala je danskom ostvarenju "Šarmer" u režiji Milada Alamia.

"Šarmer" je nagrađen "Beogradskim pobednikom" uz obrazloženje žirija da je reč o filmu koji je kroz uverljivu priču i kroz složen glavni lik harmonizovao sve aspekte filmske estetike.

Alami i Ingeborg Topse nagrađeni su i za najbolji scenario, za koji je žiri ocenio da se odlikuje uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika, prenose beogradski mediji.

Topse i Alami su, primajući oba priznanja, istakli da su nagrade Festa za njih veliko ohrabrenje i podstrek, jer je "Šarmer" njihov prvi dugometražni film.

Nagrada žirija, koji su činili reditelji Milčo Mančevski, Jovan Jovanović i Mila Turajlić, glumac Gordan Kičić i scenarista Elma Tataragić, pripala je iranskom filmu "Bez datuma i potpisa" u režiji Vahida Džalilvanda, koji ukazuje na problem krivice i odgovornosti, sa sjajnim glumačkim ansamblom.

Za najbolju režiju nagrađen je Pol Šreder za film "Iskušenik" zbog "precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta".

Šreder je u video poruci iz Los Anđelesa zahvalio na nagradi, istakavši da mu i ona i film mnogo znače.

Za najbolju žensku ulogu žiri je nagradio ženski ansambl kinesko-francuskog filma "Anđeli nose belo" u režiji Vivijan Kju, koji iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Adel Karam u libansko-francuskom filmu "Uvreda" u režiji Ziada Douerija, a žiri je konstatovao da je on "na snažan i sugestivan način iznio unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin".

Najbolji debi je film "Sezona lova" u režiji Natalije Garagiole, snimljen u koprodukciji Argentine, Francuske, SAD, Njemačke i Katara. Žiri je ovaj film nagradio za izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma.

Filmu "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona je pripala nagrada publike.

Žiri Udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEOR) u sastavu Paulo Portugal, Zlatko Vidačković i Nevena Daković najboljim evro-mediteranskim filmom u Glavnom takmičarskom programu proglasio je "Uvredu" Ziada Douerija.

Najbolji film u domaćoj selekciji su "Izgrednici" reditelja Dejana Zečevića, a Specijalno priznanje je otišlo u ruke Lazara Bodrože za film "Ederlezi rajzing".

U okviru industrijskog dela Festa – programa "Fest forvard" nagrađeni su projekti "Kraj sveta" reditelja Vojina Vasovića i producenta Miloša Ivanovića, u nacionalnoj selekciji, i "Susret" (The Encounter) rediteljke Tatie Skirtladze i producentkinje Sarite Matijević u međunarodnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje pripalo projektu "Baća" rediteljke Ane Lazarević i producenta Pavla Stevanovića.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...