•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Žaba (2017)

Bosansko-hercegovački film “Žaba” nastao je prema istoimenom kazališnom tekstu zagrebačkog dramskog pisca Dubravka Mihanovića. Taj tekst napisan je još sredinom prošle dekade, a praizveden 2005. u zagrebačkom Teatru Itd u režiji Franke Perković, sa Sretenom Mokrovićem i Franjom Dijakom u glavnim ulogama. Predstava je imala pristojne kritike, no igrala kratko i tiho zgasnula.

U tom se trenutku činilo se da je priča o “Žabi” zavazda završena. Nitko, pa vjerojatno ni sam Mihanović, zacijelo nije mislio da će tekst doživjeti drugi i mnogo življi “afterlife”, i to u susjednoj državi. A sa “Žabom” se dogodilo upravo to. Tekst je izveden u sarajevskom Kamernom teatru s najjačom postavom bosanskih glumaca i u režiji Elmira Jukića, inače redatelja sitcoma “Lud, zbunjen, normalan”. Predstava se u BiH pretvorila u enormni hit, igrana je gotovo sto puta, obišla je na turneji dobar dio bliže i dalje Europe, da bi u konačnici taj kazališni uspjeh ponukao autore da naprave i film.

Radnja “Žabe” gotovo se u cijelosti odvija u četiri zida jedne (ovdje: sarajevske) brijačke radnje. Vlasnik te radnje je Zeko (Emir Hadžihafizbegović), ratni veteran s jedva potisnutim PTSP-om. Na sivi i otužni bajramski dan, Zeko otvara brijačnicu. U nju uskoro navraća njegov mlađi brat Braco (Aleksandar Seksan), alkos bez posla koji se po sav dan klati po kladionicama, a zbog toga mu se raspada obitelj. Stariji brat patronizira mlađeg, htio bi ga prevesti na pravi put, a ovog - pak - taj docirajući ton nervira. Osim dvojice braće, u brijačnici je i njihov prijatelj Švaba (Mirsad Tuka), taksist koji pred Zekom ima grižnju savjesti, jer je tijekom rata utekao u Njemačku. Švaba je - ujedno - i jedini koji uspijeva primiriti nepomirljivu braću. A bratsko zabadanje eskalira sve više i više, do trenutka kad stariji brat uzme britvu i položi je mlađem na grkljan, prijeteći da će ga zaklati.

Žanr:drama
Godina:2017
Reziser:Elmir Jukić
Scenario:Dubravko Mihanović, Pjer alica
Uloge:Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka
Award:1 nominacija
Studio:Refresh Production, Skopje Film Studio, Living Pictures
Zemlja:Bosnia & Herzegovina
Jezik:bosanski
Trajanje:78 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...