•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

„Broj 1“ film o Dragan Panteliću

Dokumentarni film “Broj 1“, o fudbalskom asu, treneru i golmanu Radničkog iz Niša i reprezentacije Jugoslavije, Draganu Panteliću, započeo je svoj promotivni život.

Film čiju režiju potpisuje Vladimir Ristić, premijerno će biti prikazan u završici Filmskih susreta ovog leta u Nišu, kao sedmo filmsko čedo produkcijske kuće „City“ iz Niša.

Bogata sportska karijera Dragana Pantelića, započeta u Lešnici, preko Niša, Španije, Francuske, Zaječara, dovela ga je do fudbalske reprezentacije sveta i Evrope, nazad u Niš pa na filmsko platno. Svojom formom i sadržajem dokumentarac „Broj 1“ otkriva brojne, do sada, neispričane priče o ovom jedinstvenom i zanimljivom čoveku.

„Film je bogat njegovim i svedočanstvima ljudi koji ga poznaju dugo i dovoljno dobro da su mogli da nam otkriju neke veoma važne detalje. Kroz film vas vode priče nekoliko, za Dragana, izuzetno važnih figura iz domaćeg sporta, kao i prijatelja i porodice. Uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala, napravili smo svojevrstan dokument vremena, koje neki nazivaju zlatnim dobom jugoslovenskog fudbala. Uzbudljiva i emotivna filmska priča koja prosto fercera od života i koja bi mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta mogla da bude podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina“, otkriva Vladimir Ristić reditelj filma.

Oliver Paunović producent, Vladimir Petrović Pižon, Vladimir Ristić reditelj filma

Urađen iz nekoliko segmenata film otkriva do sada neotkrivene pikanterije sa svetskog prvenstva u Španiji i debiju mladog golmana. Kroz priču o Panti i niškom Radničkom utkan je niz zanimljivosti u kojima je jedan od aktera i višegodišnji selektor naše fudbalske reprezentacije Miljan Miljanić, kao i trener Ninković. Posebna priča je o njegovom angažmanu u selekciji Evrope koju su činili Safet Sušić, Bruno Pecej, Franc Bekenbauer, Rud Krol, Oleg Blohin, Manfred Kalc, Kevin Kigen, Johan Krojf, Hanzi Miler. Mnogi pamte bravurozne odbrane i nepogrešive realizacije penala, ali najčešće prepričavaju Pantin gol postignut sa 80 metara daljine, sa gola na gol, protiv Mostaraca.

Foto: Reprezentacija Evrope / Privatna arhiva

Mnogo je zanimljivih i nesvakidašnjih detalja koji nisu ušli u film.

Lajt motiv filma je podsećanje na vreme kada je fudbal bio više od igre, kada se za njega živelo, vreme kada je fudbal više bio sport, a manje biznis.

„Novac je pokvario sve dobro u sportu. Nema onog viteštva koji je vodio čitave generacije sportista, pogotovo ga nema u zemljama istočne Evrope. Ne dobija se kvalitet nameštanjem rezultata. Kad imaš dobrog sparing partnera više napreduješ. Zašto je Zvezda bila svetski i evropski prvak? Bio je Hajduk, Dinamo, Velež, Radnički Niš … imao si dobre sparing partnere. Možda to niko do sada nije izneo, ali, Zvezda je najviše problema imala sa Nišem. Kad god su uspevali da pobede u Nišu osvajali su šampionsku titulu“, otkriva Pantelić.

Svestan značaja koji je dao jugoslovenskom i svetskom sportu, Panta danas živi sasvim drugačijim, jednostavnijim životom. On je i lovac koji voli da krstari šumama okolnih planina. Ima svoj vinograd koji obrađuje, otac je četiri kćerke sa kojima ima divan odnos, i posvećen je porodici.

„Treba da dođeš u neke godine pa da shvatiš koliko ima lepih stvari u životu o kojima ne razmišljaš dok ganjaš karijeru. Danas živim jednostavnije nego pre. Bavim se unucima, svojim hobijima i prijateljima, a ponešto o tome videće se i u filmu“, dodaje.

Na filmu je radila kompletno niška ekipa, producent Oliver Paunović, reditelj Vladimir Ristić, snimatelj Dejan V. Marković, montaža Boban Rajković, a muziku je radio Zoran Cvetković.

Film „Broj jedan“ je sedmi u nizu ostvarenja produkcijske kuće iz Niša. „Moj city moj Niš“, „Stari Niš moj Niš“, „Lutajuća srca Arhiv emocija“, „Ceo svet u jednoj dolini“, „Moj život je mjuzikl“ film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, „Kude je taj Niš“, o poznatom Nišliji, boemu Živoradu Isakoviću Čokaliji, „kao i film „Broj 1“, nastali su u prethodnih nekoliko godina.

Na montažnom stolu City Produkcije, jedine produkcijske kuće iz Niša, trenutno je film „Narodni glumac“ o bardu jugoslovenskog i srpskog glumišta Žiki Milenkoviću. Za sezonu 2022. uveliko teku pripreme za snimanje dokumentarca „Ja bato“, o glumcu Mladenu Mlađi Nedeljkoviću.

Autor: Niške vesti

Podeli:



Preporucujemo