•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

„Najgora osoba na svetu” Joakima Trira i „Čisto ljudski” Igora Ivanova sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije.

Film „Najgora osoba na svetu” beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put, što je navodi da realno sagleda ko ona zapravo jeste. Film, nakon „Reprise” i „Oslo, 31. Avgusta”, zaokružuje Trirovu Oslo trilogiju. Ostvarenje „Čisto ljudski” prikazuje šest karaktera u šest isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).

Glavna protagonistkinja istoimenog filma, Furija, vraća se u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne. U filmu „Prolećna pesma”, Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog. U filmu „Jaruga” mađarski akušer i uskoro otac Balint, mora se na Uskrs vratiti u svoje rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočiti se sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Toni Erdman” rediteljke Maren Ade, svojevremeno kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja i petostruki laureat Evropskih filmskih nagrada 2016. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Bik” Bojana Labovića, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje „Ne zaboravi da dišeš” Martina Turka. U ovom filmu Klemenova svakodnevna rutina druženja sa voljenim bratom na teniskom terenu i kraj obližnje reke, prekida se iznenadnom i strasnom Petrovom ljubavnom vezom sa njegovom prelepom vršnjakinjom Sonjom, vezom koja u Klemenu pokreće bujicu sukobljenih emocija i bezobzirnih postupaka.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film „Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda, koji u središtu radnje ima Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom. Njen život se preokreće kada sretne svoju bivšu učenicu, prelepu Alban.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je film „Ptice Amerike” francuskog reditelja Žaka Leja ,a od 18:25 “Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića. Projekcije 10 kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo