•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

„Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23h na programu ostvarenje „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske.

Film „Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Nakon svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi. U ostvarenju „Ja nikada ne plačem” Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskoj, sama kreće u stranu zemlju. Ispostaviće se da je to putovanje njenog života, putovanje u nepoznato, na kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).

Radnja filma „Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolnice. Mlada žena je sasvim sama, ali ispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi - novorođenčad nestaju iz bolnice. Film „Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana. Glavni junak filma „Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film „Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu” Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac „Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je ostvarenje „Ovako si savršena” Petera Varšiča. Ova dramedija o lažima prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je film „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18h „Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak). U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21h je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukca Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica sa margine našeg društva. U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22h biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo