•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

„Prirodna svetlost” Deneša Nađa i „Čuvar brata svojega” Ferita Karahana sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Prirodna svetlost” mađarskog reditelja Deneša Nađa, a u 23h „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana.

Radnja filma „Prirodna svetlost” smeštena je u 1943. godinu kada mađarski oficir, kao član specijalne mađarske jedinice, čisti teritoriju od partizana u okupiranom Sovjetskom Savezu svedočeći nasilju koje ga nagoni na stid. Film je priča o krivici, odgovornosti i nemogućnosti individualnog delovanja. „Čuvar brata svojega” je priča o Jusufu i njegovom najboljem drugu Memu koji pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama Istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića (17h), „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije (17:15) i „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova u 19 časova.

U filmu „Duga” sećanja glavnog junaka pokrenuta su jednim pogledom na dugu i vraćaju ga u detinjstvo, podsećajući ga na događaje koji su ga umetnički oblikovali. Film je nastao po motivima knjige Dipingo dunque esisto! prestižnog italijanskog umetnika Gaetana Grila. „Noćna smena” u središtu radnje ima taksistu Marea koji odlučuje da pobegne iz grada, jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije. Ali izbeći nevolju je teže nego biti uvučen u nju. Film „Časovi nemačkog” prati sredovečnog Nikolu koji se bori za egzistenciju u Bugarskoj. Odlučuje da se preseli u Nemačku i, samo dan uoči odlaska, očajnički pokušava da ponovo uspostavi veze sa svim svojim voljenima.

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Pozicija deteta” Kalina Petera Necera, dobitnik „Zlatnog medveda" na Berlinskom filmskom festivalu 2013. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Lovkinja” Urške Đukić, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje „Pođi sa mnom” Igora Šterka, u kome izlet troje tinejdžera prerasta u dramu u dubini šume, dok film otkriva dosad neviđene lepote prirode Slovenije.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film „Post Mortem” (režija Peter Bergendi) koji prati fotografa leševa i devojčicu koji se susreću sa duhovima u ukletoj kući nakon Prvog svetskog rata.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Felinopolis” italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je film „Lični život rupe" češkog reditelja Ondreja Vavrečke. Projekcije dva kratka filma iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

Na Velikoj terasi na Paliću u 12 časova biće promovisana knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ u izdanju Filmskog centra Srbije, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

Okrugli sto „Dometi aktuelne slovenačke kinematografije” na programu je u bioskopu Abazija na Paliću u 10:30, a fokus će biti na umetničkim dometima, kulturnoj politici i produkcionim aspektima kinematografije Slovenije danas, sa posebnim osvrtom na filmove i autore/ke u programu “Slovenija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić. Učesnici će takođe govoriti o filmskoj umetnosti u Sloveniji u jugoslovenskom periodu i doprinosu istaknute glumice Milene Zupančič, laureatkinje FEF PALIĆ 2021. U ovom programu učestvovaće gosti iz Slovenije - filmski poslenici i stvaraoci, predstavnici Filmskog centra Srbije i FEF Palić, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja, filmolog, filmska kritičarka i koordinatorka Dana slovenačkog filma.

Jedan od pratećih programa biće i panel diskusija „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, u skladu sa orijentacijom Festivala evropskog filma Palić da tematizuje pitanja od značaja za životnu sredinu. Biće to prilika da se koncept upravljanja otpadom u regionu Subotice sagleda i sa aspekta smernica Evropskog zelenog plana za dostizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ova diskusija biće održana u 11h u Maloj gostioni na Paliću.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo